Gaaaaaaaap...

Gaaaaaaaap………

 

Een, twee, drie,…. gaaaaaaap, vier, vijf, zes, zeven.... gaaaaaap, oftewel ‘slaapverwekkend’!

 

Tja, proefondervindelijk is het inderdaad uiterst vermoeiend, schaapjes tellen….

 

Schaapjes tellen.…?

 

Ja, echt. Op dit moment lopen maar liefst 57 schapen (zelf geteld) van de ‘Stichting Schaapskudde Westerbork’ op Landgoed Börkerheide rond.

 

De schaapskudde die haar kooi heeft in Orvelte bestaat uit ongeveer 500 schapen van het Schoonebeker ras. De Schoonebeeker is een ras dat is ontstaan tijdens de overgangsfase van de schrale heidegebieden naar vruchtbaardere weidegronden. Voor gebieden met heidevelden, schrale graslanden en boomopslag is de Schoonebeeker uiterst geschikt.

 

Nou, en daar heeft Landgoed Börkerheide er genoeg van, maar liefst 8 ha kan begraasd worden om alleen al de heide in goede conditie te houden. En als die “kaal” gevreten is dan hebben we nog 7 ha rondom het ven (en camping), dus genoeg om deze 57 schaapjes eventjes bezig te houden.

 

Nu is dat ‘eventjes’ betrekkelijk, want schapen grazen (vreten) totdat ze hun buik helemaal rond hebben. Ze herkauwen even en dat gaan ze weer volop aan het grazen. Uitwerpselen worden de gehele de dag geproduceerd -eigenlijk niet goed voor de heide die juist geen mest nodig heeft, maar ik zie mezelf en Elisabeth niet de hele dag achter schapen aanlopen om hun uitwerpselen op te rapen... (idee "vrijwilligers gevraagd")-. Vroeger gingen de schapen ’s nachts op stal en daar werden de uitwerpselen verzameld (potstal) om weer gebruikt te worden voor het bemesten van de vruchtbaardere gronden, maar goed, dat was vroeger.

 

Op de heide van het Landgoed is er wellicht (eventjes) genoeg te eten en nu moet bekeken worden tot hoever dat gaat, vreten ze alleen het gras en de boompjes (opslag) op of grazen ze alles kaal…. De verwachting is dat ze 4 weken op dit gedeelte blijven en dan verweid worden naar het andere gedeelte van de heide

 

Oh ja, en dan hebben we het nog niet over het ’heide haantje’ gehad. Oeps… dat was voor ons ook nieuw.

 

Het ‘heide haantje’, een klein bruin kevertje, zorgt ervoor dat het heideveld op een groot deel van Landgoed Börkerheide de komende jaren haar karakteristieke paarse gloed niet zal laten zien. Het heidehaantje is dit jaar massaal aanwezig op het Landgoed. Natuurmonumenten spreekt van een plaag. De larven van het beestje zuigen namelijk de blaadjes van de heideplant leeg, ‘de blaadjes worden bruin en uiteindelijk sterft de plant’.

Het valt allemaal onder ‘natuur’ en als deze dode heide opgegeten wordt door onze schaapjes krijgen de ‘jonge heideplantjes’ (hopelijk) genoeg kans om weer een prachtige heide te vormen..

 

Op onze website, onder ‘fotoalbum’ zullen we regelmatig foto’s plaatsen van “onze” schaapjes.

 

……..Wordt vervolgd.

 

 

anwb charme camping, kamperen in de natuur in het bos, langs het ven of op de heide
kamperen met de kinderen in tent, vouwwagen of caravan in de natuur